Да с удоволствие ще отговоря на въпроса ти.Значи както знаем местоживеенето на златото е в кварцовите скали.Много е важен терена където то живее златото и когато се откъсне от кварца поради природните сили и тръгне по коритото на реката къде се спира.Както знаем златото е 19 пъти по тежко от водата и 7 пъти по тежко от материяла в реката.Ако коритото на реката/ дъното/ е скалисто със напречни цепки на скалите златото попада там и няма как да излезне.Много е важен също така момента с наклона на самото корито на реката и как водата го влачи.Само за пример ще дам един случай на един водещ геолог който ми разказа ,а той е следния.Преди доста години тръгнали на проучване към Ивайловград и знаейки че реката е златоносна изкачвайки едно възвишение и тръгвайки да се спускат изключил двигателя на колата и я оставил да върви по инерция.Там където спрял автомобила от самосебе си те слезнали и влезли в реката за проби.Установили доста добра концентрация на златинки от взетите проби даже и некоя друга хубава самородка.Имайте предвид че по големите самородки попаднали в цепки по скалите няма как да излезнат въпреки силата на водата течаща по коритото на реката.Затова мойта препоръка е следната ,златоносна ли е реката и вървейки по коритото на реката и особено дъното ако е скалисто и има цепки бъркайте в тях и вадете всичко.Има ли големи камъни в реката пред камъка и зад камъка също вадете с помпа материала и го промивайте.Оглеждайте местността и реката откъде идва и как върви.И най вече е хубаво да излизнете с някой който разбира и да ви покаже поне основните неща,после е лесно.Специално аз вече съм на годинки/52/ нямам автомобил така че наблягам само на проверяването на цепнатини по скалите,ако има големи скали близо до руслото на реката е хубаво да се чисти между скалите.Така че успех пожелавам на всички,има ли въпроси ще отговарям на всеки било тук било на сбирките които правя на различни места в България.
- Cracks_and_Crevices.jpg (18.01 KiB) Прегледано 32433 пъти
- Rock and Water Currents.jpg (166.94 KiB) Прегледано 32433 пъти
- Boulders.jpg (11.16 KiB) Прегледано 32433 пъти
Ето ви едно образователно филмче от колегите от Америка.
След проливен дъжд в Аризона