Признавам,че винаги съм подценявал,работата в самото корито на реката.Занимавайки се от близо година с хобито,съм се старал да спазвам основните препоръки и изисквания.Вътрешни завои,разливни тераси,пред и зад големи камъни и в цепнатини.Разбира се, съм опитвал и в самото корито но до сега,без особен успех,което с течение на времето,породи пренебрежителното ми отношение по темата.Тези дни обаче,на подходяща рекичка и след съвет от Ели,за което и благодаря,научих важен урок.
Поради трудния за работа терен, с огромно струпване на малки и средни по големина камъни,липса на разсипи,липсата на вода за работа с улей и след нищожен успех до момента,започнах проби в самото корито./снимки 1,2,3,4/
Намерих място,с купчина от 20-30 камъка и след като ги отстраних,попаднах на вдлъбнатина в подложката,която беше на 40-50 см.дълбочина./снимка 5/
Както виждаме от снимката,тук се събират няколко от факторите,определящи шанса за находка.
1.на изхода на лек вътрешен завой
2.струпване на камъни/подчертавам малки по-размер/
3.лека вдлъбнатина в подложката
4.и на всичко отгоре в кореновата система на дърво /снимка 6/
Какво повече му трябва на човек,освен и една студена бира
Извлеченият материал ,се равняваше на 9-10 лопати или 3 гаретски легена,като на всеки промит леген,излязоха по 25-30 златинки с прилична големина,или както казва Ели: "-Щом се виждат без очила,златинките са супер..." ))
След старателно обиране на останалото с помощта на любимият ми модел "помпа",където излезе и най-голямата златинка... /снимки 7,8 и 9/
и още 20-тина златинки ,с което работата ми там приключи.
Ето и скромният резултат за 2 ч. работа на леген в упоменатата купчина от камъни. /снимка 10/
Не е теглено но на око , според мен е от порядъка на 0,05-0,08 а при добро стечение на обстоятелствата би се получил дневен резултат ,от около 0,2-0,3,което си е задоволително за начина на работа Естествено, оставайки без кръст и ръце ))
И на финала,изводът за мен е,че на малки деренца,където водосбора,дори при проливни дъждове е незначителен,трябва да се набляга на работа в самото корито,защото шансът за добро попадение там е доста по-голям.
От тук нататък,ще обръщам много сериозно внимание и на самото корито на реката.
Още веднъж благодарности за ценните съвети на Ели,както и на колегите JACKY и Кики,без които нямаше да е същото
Желая успех на всички и дано темата бъде полезна.
П.П. Очаквам допълнения по темата, от колеги с богат опит,за да я доразвием и бъдем максимално полезни и изчерпателни.